течност

течност
жидкость
* * *
те́чност ж
жидкость

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Смотреть что такое "течност" в других словарях:

 • течност — същ. влага, влажност, мокрота същ. разтвор, боя …   Български синонимен речник

 • алантоидна течност — биол течност што се наоѓа меѓу алантоидата и амнионот …   Macedonian dictionary

 • дестилација — (лат. destillatio) хем. пречистување на течност со загревање до вриење и претворање во пара, а потоа ладење и повторно претворање во течност …   Macedonian dictionary

 • дестилира — (лат. destillare) 1. претвори/претвора течност во пара, а потоа парата во течност 2. вари (на пр., ракија) 3. претвори/претвора морска вода во вода за пиење …   Macedonian dictionary

 • емулзија — (лат. emulsio) 1. хем. течност што содржи ситни нерастворени честици на друга течност 2. самите такви честици 3. фарм. лек или средство подготвено како емулзија …   Macedonian dictionary

 • ликвор — (лат. liquor) 1. течност 2. алкохол, шпиритус 3. мед. раствор на некое цврсто тело што се дава во капки 4. физиол. течност во мозочните комори и во рбетниот канал …   Macedonian dictionary

 • серум — (лат. serum) 1. течност што се издвојува од засирената крв, сукрвица 2. мед. таква течност, издвоена од крвта на животни (најчесто на коњи), во која се внесуваат микроби на некои болести и се инјектира како лек или како заштитно средство од… …   Macedonian dictionary

 • спреј — (анг. spray) 1. млаз од течност распрскуван во воздухот во многу ситни капки 2. направа за распрскување на тој млаз (распрскувач на спреј) 3. течност за распрскување во таа направа …   Macedonian dictionary

 • флегма — (грч. phlegma слуз, слузава течност во телото) 1. кај старите хемичари: водлест остаток од дестилација на некоја алкохолна течност 2. денес: суров шпиритус сиромашен со алкохол 3. кај старите медицинари: божемна слузава крв како причина за… …   Macedonian dictionary

 • хектолитар — (грч. hekaton, litra мера за тежина и за течност) мера за течност, сто литри скр. хл …   Macedonian dictionary

 • Бурдонова цевка — (по францускиот инженер Ежен Бурдон, 1808 1884) вакуумска (или исполнета со течност), најчесто метална цевка, со прстенест облик, што се исправа или се свива под влијанието на надворешниот притисок или на надворешната температура служи како… …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»